Kirsten Holwerda
Docent Muziek 2006
"Ik had geen leukere opleiding kunnen verzinnen"
Ik ben momenteel docente muziek en ckv1 op het Röling College. Deze school heeft twee afdelingen en ik werk op de afdeling Belcampo. Een school voor vmbo, havo, vwo.
Naast de lessen muziek en ckv1 en het mentoraat in Havo 4 vorm ik samen met twee collega's het evenementenbureau. Wij zorgen voor de leuke evenementen in de school. Denk bijvoorbeeld aan de Sinterklaas- en Kerstviering, de B'tween (een pauzeact), Belcampodium (open podium) en de Verbeelding (een groot festival waar alle leerlingen 2 dagen alleen maar workshops hebben waarmee ze toewerken naar een presentatie avond)
Kortom een veel bredere baan dan alleen maar muziekdocente. Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik organiseren ook erg leuk vond en ook best goed kon. Binnen de opleiding was er dan ook regelmatig de mogelijkheid om dit te kunnen toepassen. Neem nou het organiseren van een voorspeelavond en als engste natuurlijk je eigen eerste muciseervak examen.
Als ik nu terugkijk naar mijn studietijd bij Docent Muziek, had ik geen leukere opleiding kunnen verzinnen. Zo breed, maar toch ook met zoveel basisvaardigheden dat ik als beginnend docent echt het idee heb dat ik een goede basis is. Natuurlijk maak je dan eerst nog een paar jaar enorm veel beginnersfouten, maar een goed begin is er met je papiertje Docent Muziek uit Groningen.
Mirjam de Vries
Docent Muziek
"Je wilt er hard voor werken"
Ik wist al dat ik docent wilde worden, en anders iets in de muziek. Toen ik hoorde dat er een docentenopleiding muziek was, kon ik mijn geluk niet op.
Ja, het was erg druk, maar je wilt er hard voor werken. Stage, methodiek, theorie en veel muziek maken. En dan niet alleen op je eigen instrument, maar ook leren zingen, drummen, dirigeren, piano en gitaar spelen.
Uiteindelijk heb ik toch het meest geleerd van de stages. Als je voor de klas staat, merk je direct wat wel en wat niet werkt. En tijdens je stages heb je de kans om uit te zoeken hoe je voor de klas wilt staan.
Na mijn afstuderen ben ik gaan lesgeven. Ik geef nu week les op het Werkman College in Groningen, in de onderbouw. Ik vind lesgeven heel erg leuk. Het blijft een uitdaging om je leerlingen iets mee te geven, ook al staan ze niet overal positief tegenover.
Daarnaast werk ik nu ook als Medewerker Onderwijsondersteuning op het Prins Claus Conservatorium; blijven hangen op het oude nest, kun je wel zeggen. Op het conservatorium doe ik organisatorisch werk: concerten, projectorganisatie etc. Het Prins Claus Conservatorium is niet alleen een goede school, het is ook een leuke werkplek.
Izaline Calister
"Ik stond natuurlijk óók niet meteen op het North Sea Jazz Festival. Ik ontdekte na mijn studie dat het niet allemaal vanzelf ging en toen ben ik maar gewoon van start gegaan. Ik wist wat ik wilde doen en ben gaan bellen. Contacten benutten."
‘Het grote investeren’ na haar afstuderen aan het PCC in combinatie met de vaste overtuiging dat het zou gaan lukken, resulteerde in een succesvolle eerste solo-CD. Ook werd geïnvesteerd in professionele opnames in een goede studio, een professionele site en goede foto’s.
“Ik heb van begin af aan mijn eigen ambities heel serieus genomen en ik ben gewoon niet bang om hard te werken. Natuurlijk heeft de presentatie van die CD die we eigenlijk bij toeval in het BIM-huis konden doen, en een hele goede recensie in het NRC, ook geholpen!”
In welke vorm heeft het conservatorium een bijdrage geleverd aan je carrière?
“Het conservatorium vormde voor mij, als iets oudere student, met al een studie bedrijfskunde achter de rug, een rijk gevulde database van expertise op muziekgebied. Ook heb ik veel gehad aan de contacten die ik heb opgedaan in die tijd en waar ik
nu nog op voortbouw! Ik had les bij Floor van Zutphen en trad veel
op in de Singelzaal van het conservatorium en in de Spieghel. Een workshop Braziliaanse muziek van José Koning was voor mij een ‘eyeopener’. Die muziek kwam voor mij heel dicht bij wat ik wilde gaan doen. Mijn eindexamen was voor mij een van de mooiste dagen uit mijn leven: Voor het eerst een groot concert te kunnen geven, dat je helemaal zelf had samengesteld met mensen die je graag mag en waar je graag samen mee speelt!”
(uit Jubileum magazine Prins Claus Conservatorium)
Liuwe Tamminga
Hoe bent u terechtgekomen in het mediterrane Italië? Waarom heeft u onze (toch ook) prachtige ‘orgeltuin’ verlaten voor de Italiaanse orgelcultuur?
Van het een komt het ander. Na een eerste studieperiode in Parijs, kreeg ik nogmaals een beurs, dit maal kreeg ik de kans om in het schone Italië te studeren. Toen ik eenmaal de vocale Italiaanse renaissanceorgels daar leerde kennen en de mogelijkheid kreeg
aangeboden om daar te blijven was dat voor mij geen moeilijke keuze.
Hoe heeft u uw periode als student aan ons conservatorium ervaren?
Ik heb zeer goede herinneringen aan mijn studietijd, er was een goede sfeer en een uitstekend contact tussen leerlingen en docenten. Dat ik aan het conservatorium in aanraking kon
komen met zoveel nieuwe muziek was voor mij destijds een openbaring en zeer goed voor mijn ontwikkeling. Met een aantal docenten en medestudenten heb ik nog steeds contact.
Wat was voor u persoonlijk een hoogtepunt in uw conservatoriumtijd?
Tijdens mijn studietijd aan het Gronings conservatorium, Willem
Goedhart was destijds directeur, werden veel goede musici uit het
westen aangetrokken, zoals Hans Kox, Willem Frederik Bon en Ton Koopman. Ook al bleven niet al deze mensen voor langere tijd, waren het zeer inspirerende ontmoetingen.
Waaruit bestaat naar uw gevoel de belangrijkste bijdrage van het
Gronings conservatorium aan uw ontwikkeling als musicus?
Naast de orgellessen van de befaamde Wim van Beek beleefde ik veel plezier aan het samenspelen in de kamermuziekklassen van Wim ten Have. Maar ook van de orkestweken heb ik genoten en al had ik er als organist niet veel mee te maken, volgde ik wel alle repetities en heb ook daar zeer veel van opgestoken.
Wat heeft u, als jonge afgestudeerde organist, gedaan om uw weg te vinden in de muziekwereld?
Het diploma is slechts het begin, daarna hangt de loop van iemands carrière van zeer veel factoren af. Het is belangrijk de juiste contacten te leggen, veel te reizen, vreemde talen te
spreken, maar vooral om aanpassingsen doorzettingsvermogen te hebben. Verder denk ik dat het goed is om je te specialiseren in een bepaalde periode uit de muziekliteratuur.
Volgt u het Gronings Conservatorium nog een beetje
vanuit het buitenland?
Het is niet zo eenvoudig dat vanuit het buitenland te volgen, maar ik
vind de brede kijk en de internationale uitstraling van het conservatorium een goede zaak.
Hoe heeft u ons jubileumconcert vanaf het concertpodium beleefd
en wat is uw verbinding met het koninklijk huis?
Het was voor mij een groot plezier aan de avond mee te werken, ook vanwege de hommage aan onze geliefde Prins. Ook de Koningin was daar zeer blij mee. De avond bood een breed overzicht van heden en verleden van het Gronings Conservatorium.
Prins Claus heb ik zeer goed gekend, hij kwam al vanaf 1985 regelmatig de orgels beluisteren bij mij in Bologna, hetzij privé of vergezeld van zijn gasten. Daar is een lange vriendschap uit voort gekomen. Ook kwam de Koninklijke familie naar mijn concerten luisteren in Toscane wanneer zij daar op vakantie waren.
(uit Jubileum Magazine Prins Claus Conservatorium)